Dokazano: gledanje video snimaka slatkih životinja smanjuje nivo stresa

Britanski istraživači su došli do ovog zanimljivog otkrića!

Gledanje video snimaka sa slatkim životinjama pokazalo se da nije samo beskorisna zabava. Britanski istraživači sa Univerziteta u Lidsu otkrili su da su takvi video zapisi korisni za mentalno zdravlje - i mogu smanjiti nivo stresa i do 50%.

U eksperimentu je učestvovalo 19 ljudi: svi učesnici su gledali polusatni video o kvokama (quokka) - slatkim glodarima koji žive u Australiji i poznati su kao najsrećnije životinje na svetu, zahvaljujući svom nasmejanom licu.

Petnaest ljudi koji su učestvovali u studiji bili su studenti koji su polagali ispit sat i po nakon eksperimenta, a ostali su bili zaposleni koji svakodnevno doživljavaju stres na poslu. Za procenu fizičkog stanja ispitanika praćen je puls i krvni pritisak, a za psihološku analizu korišćena je posebna metoda zahvaljujući kojoj se može utvrditi nivo anksioznosti.

Ispostavilo se da je srednji arterijski pritisak tokom eksperimenta postao niži, a srčana frekvencija se smanjila za 24,4% za samo 30 minuta. Nivo anksioznosti u grupi smanjio se u proseku za 35%, a kod nekih i za 50%. Jedan učesnik se toliko opustio da je skoro zaspao.

harpersbazaar.ru

Pročitaj još iz kategorije Lifestyle